persada

persada

Thursday, November 10, 2011

Manusia Yang Bagaimana??

makin hari makin takut baca ayat ni...smakin nk cari lg dn lg kebenarannya....apkah da bnyak manusia jenis ni??Al-Quran x guna?

Dan demi sesungguhnya Kami telah huraikan dengan berbagai-bagai cara di dalam Al-Quran ini untuk umat manusia, dari segala jenis contoh bandingan; dan sememangnya manusia itu, sejenis makhluk yang banyak sekali bantahannya. (Al-Kahfi 18:54

Senyum

senyum seindah suria, yang membawa cahya,
senyumlah dari hati,dunia mu berseri =)
senyum umpama titian, dalam kehidupan,

kau tersenyum =))
ku tersenyum=))
kemesraan menguntum...

senyum..=)) -kepada semua..
senyuman mu amatlah berharga..
senyum..=)) -seperti Rasulullah
dengan senyuman terjalin lah....ukhuwah..

Muhasabah Diri'Ukhwah' bukan satu tiket membolehkan perbualan mesra di alam maya.

Cukup bagi ana bermesra dengan sesama jantina
Tinggikan rasa malu dengan yang berlainan jantina.

Ikhtilat di alam maya dan nyata perlu sama dijaga
Kerna Allah memerhatikan kita tiap masa dan ketika.

Wahai muslimah
Jangan mudah berbalas komen dengan lelaki ajnabi tanpa ada urusan penting yang memerlukan perhubungan dengan lelaki
Pelihara maruahmu
Jaga akhlakmu

Wahai muslimin
Bataskan bicara dan kemesraanmu
Jagalah hati para mujahidah yang mudah terusik dengan kebaikanmu.

Jangan terlalu asyik di alam maya
Hingga terabai perjuangan di alam nyata

Peringatan buat diri agar tidak lalai dan terleka

InsyaAllah
Amin~

ISLAM AKAN BANGKIT DI AKHIR ZAMAN


~Jika kamu mengkagumi akal dan fikiran Steve Jobs...dia sudah mati.

~Jika kamu suka nyanyian & tarian Michael Jackson, dia juga sudah mati.

~Jika kamu kata Mike Tyson hebat, dia menangis di depan kaabah.

~Jika kamu kagumi petikan gitar Sham Kamikaze, dia kini mencari keredhaan Allah.

~Jika kamu dulu suka jenaka Bob Lokman, dia kini menghambakan diri untuk dihina demi Allah.

~Jika dulu kamu suka berdangdut, Raja dangdut Iwan ingin menghabiskan sisa hidupnya dgn berdakwah.

~Jika kamu mengkagumi kekayaan Sultan Brunei...baginda takut untuk tidak melaksanakan hukum Allah kerana bimbang apa yg ingin dijawab dihadapan Allah nanti...

~Nama2 hebat yg kamu kagumi akhirnya mati. Mereka yg masih hidup pula, mereka kini amat gerun dgn Allah...

Percayalah kata Rasulullah saw, Islam akan bangkit di akhir zaman..."berdoalah kamu, kamu bukan tergolong dlm golongan yg dalam kerugian! Amin...

SENARAI 10 CARTA DOSA ANDA DI DUNIA DAN ANUGERAH YANG BAKAL ANDA TERIMA DI AKHIRAT


* Peringatan buat diriku serta rakan-rakan seagama yang selalu terlupa dan leka...

1. MENINGGALKAN sembahyang - ULAR SAQAR sedang menunggu.

2. MELEWAT-LEWATKAN sembahyang - NERAKA WAIL sedang menganga.

3. MERINGAN-RINGANKAN syariat - Mendapat pandangan MURKA Al-Jabbar

4. MENGUMPAT peribadi orang - GUNTING neraka sedang diasah

5. MENYEBARKAN gossip atau fitnah - DURI-DURI menanti anda di taman neraka

6. Tidak MENJAGA pergaulan -LIBASAN api neraka dijanjikan

7. Tidak BERAKHLAK dengan manusia -KEMURKAAN Allah bersama mu..

8. MENYAKITI hati orang dengan lisan- MASUKLAH mana-mana pintu neraka

9.Meringankan AMANAH - Angkatlah SEBERKAS kayu dari neraka

10.BERSANGKA BURUK - AMALAN BAIK diambil orang

Imam Bukhari: Perempuan Berhaidh Boleh Berada Dalam Masjid

Imam Bukhari: Perempuan Berhaidh Boleh Berada Dalam Masjid

*Artikel ini adalah sinopsis dan saringan daripada Kuliah Shahih Bukhari, Kitab Solat pada 10hb Sept 2011Bertempat di Bangunan Tabung Haji, Kota Bharu, Kelantan yang bertajuk:

بَاب نَوْمِ الْمَرْأَةِ فِي الْمَسْجِدِ

Bab Tidur Orang Perempuan Dalam Masjid

حَدَّثَنَا عُبَيْدُ بْنُ إِسْمَاعِيلَ قَالَ حَدَّثَنَا أَبُو أُسَامَةَ عَنْ هِشَامِ بْنِ عُرْوَةَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَائِشَةَ أَنَّ وَلِيدَةً كَانَتْ سَوْدَاءَ لِحَيٍّ مِنَ الْعَرَبِ فَأَعْتَقُوهَا فَكَانَتْ مَعَهُمْ قَالَتْ فَخَرَجَتْ صَبِيَّةٌ لَهُمْ عَلَيْهَا وِشَاحٌ أَحْمَرُ مِنْ سُيُورٍ قَالَتْ فَوَضَعَتْهُ أَوْ وَقَعَ مِنْهَا فَمَرَّتْ بِهِ حُدَيَّاةٌ وَهُوَ مُلْقًى فَحَسِبَتْهُ لَحْمًا فَخَطِفَتْهُ قَالَتْ فَالْتَمَسُوهُ فَلَمْ يَجِدُوهُ قَالَتْ فَاتَّهَمُونِي بِهِ قَالَتْ فَطَفِقُوا يُفَتِّشُونَ حَتَّى فَتَّشُوا قُبُلَهَا قَالَتْ وَاللَّهِ إِنِّي لَقَائِمَةٌ مَعَهُمْ إِذْ مَرَّتِ الْحُدَيَّاةُ فَأَلْقَتْهُ قَالَتْ فَوَقَعَ بَيْنَهُمْ قَالَتْ فَقُلْتُ هَذَا الَّذِي اتَّهَمْتُمُونِي بِهِ زَعَمْتُمْ وَأَنَا مِنْهُ بَرِيئَةٌ وَهُوَ ذَا هُوَ قَالَتْ فَجَاءَتْ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَأَسْلَمَتْ قَالَتْ عَائِشَةُ فَكَانَ لَهَا خِبَاءٌ فِي الْمَسْجِدِ أَوْ حِفْشٌ قَالَتْ فَكَانَتْ تَأْتِينِي فَتَحَدَّثُ عِنْدِي قَالَتْ فَلا تَجْلِسُ عِنْدِي مَجْلِسًا إِلا قَالَتْ وَيَوْمَ الْوِشَاحِ مِنْ أَعَاجِيبِ رَبِّنَا أَلا إِنَّهُ مِنْ بَلْدَةِ الْكُفْرِ أَنْجَانِي قَالَتْ عَائِشَةُ فَقُلْتُ لَهَا مَا شَأْنُكِ لا تَقْعُدِينَ مَعِي مَقْعَدًا إِلا قُلْتِ هَذَا قَالَتْ فَحَدَّثَتْنِي بِهَذَا الْحَدِيثِ

`Ubaid bin Isma`il meriwayatkan kepada kami, katanya: Abu Usamah meriwayatkan kepada kami daripada Hisyam bin `Urwah daripada ayahnya daripada `Aaisyah bahawa ada seorang hamba perempuan berkulit hitam kepunyaan satu keluarga `Arab. Setelah keluarga itu memerdekakannya dia tetap hidup bersama mereka. Bekas hamba perempuan itu bercerita, katanya: “Pernah seorang anak perempuan keluarga tersebut keluar dengan memakai selempang merah daripada kulit yang bertatahkan permata. Dia meletakkan selempangnya atau selempangnya terjatuh daripada tubuhnya. Tiba-tiba seekor helang lalu di situ dan ia ternampak selempang yang berada di atas tanah itu. Kerana menyangka daging, helang itu menyambarnya. Mereka pula mencarinya tetapi tidak dijumpai.” Hamba perempuan itu bercerita lagi: “Setelah menuduh aku mengambilnya mereka terus memeriksaku sehingga mereka memeriksa kemaluannya.” Bekas hamba perempuan itu meneruskan ceritanya: “Demi Allah! Sesungguhnya ketika aku sedang berdiri bersama mereka tiba-tiba lalu burung helang tadi dan dilepaskannya selempang itu, ia jatuh di hadapan mereka. Aku lantas berkata: “Inilah yang kamu tuduh aku mengambilnya. Kamu menganggap aku mengambilnya padahal tidak. Nah! Inilah dia selempang itu.” Kata `Aaisyah: “Hamba perempuan ini kemudiannya datang menemui Rasulullah s.a.w. dan memeluk Islam. Dia mempunyai khibab (khemah kecil, gubuk ataupun pondok kecil) di dalam masjid. Dia selalu datang bercakap-cakap denganku dan setiap kali datang, dia tidak lupa mengungkapkan syair ini: “Hari selempang adalah antara keajaiban Tuhan kita, bagaimana pun ia telah menyelamatkan daku dari negeri kafir.” Pernah saya bertanya kepadanya: “Kenapa setiap kali kamu duduk di sampingku maka engkau mesti mengungkapkan syair ini?” Lalu beliau mengisahkan peristiwa tadi kepadaku.”

Hari Jumaat Hari Yang Istimewa Dan Mulia

Jumaat dikhabarkan sebagai hari yang istimewa dan mulia. Pada hari Jumaat berlakunya lima peristiwa yang penting, iaitu 
1) Allah ciptakan Adam , 
2) Allah turunkan Nabi Adam ke bumi,
3) Allah mematikan Nabi Adam, 
4) Pada hari itu juga ada satu saat yang tidak ada seorang hamba pun yang memohon sesuatu, kecuali Allah akan perkenankan permohonannya, selagi ia tidak meminta sesuatu yang haram. 
5) Pada hari itu juga akan terjadinya hari kiamat. Tidak ada satu malaikat pun, sekalipun yang amat dekat kedudukannya di sisi Allah, langit, bumi, angin, gunung, juga lautan, melainkan kesemuanya memohon belas kasihan pada hari tersebut.
( Riwayat Hadis Muslim)

Doa Agar Hati Menjadi Tenang

اللهُمّ إنّي أسْألُكَ نَفْسًا بِكَ مُطْمَئِـنّةً ، تُؤْمِنُ بِلِقَائـِكَ، وَتَرْضَىْ بِقَضَائِكَ، وَتَقْـَنَعُ بِعَطَائِكَ


"Ya Allah, aku memohon daripadaMU jiwa yg tenang, yg beriman dgn pertemuan dgnMU, redha dgn ketentuanMU, dan berasa cukup dgn pemberianMU".

Tuesday, November 8, 2011

Rehat

Jangan bersedih, sebab Allah senantiasa membela Anda, para malaikat selalu memintakan ampunan untuk Anda, orang-orang mukminin bersatu mendoakan diri Anda setiap usai shalat, Nabi memberikan syafaat, dan ab Qur'an memberikan janji yang baik. Namun di atas segalanya, ada kasih sayang Dzat Yang Maha Pengasih.
Jangan bersedih, sesungguhnya satu kebaikan itu akan dibalas dengan sepuluh kali lipatnya hingga tujuh ratus kali lipat. Bahkan dengan kelipatan yang tidak terhingga. Sedangkan kejahatan itu hanya akan dibalas dengan kejahatan yang serupa, kecuali jika Allah memberikan ampunan. Bukankah Allah memiliki demikian banyak kemurahan yang tidak ada bandingannya?
Jangan bersedih, karena Anda termasuk pemuka-pemuka tauhid, pembawa agama yang hak, dan ahli kiblat. Dalam diri Anda terdapat dasar cinta kepada Allah dan cinta kepada Rasululah. Anda merasa menyesal saat melakukan dosa, dan gembira saat melakukan kebaikan. Anda memiliki kebaikan tapi tidak menyadarinya.
Jangan bersedih, sebab Anda selalu berada dalam kebaikan, baik dalam keadaan sengsara maupun bahagia, dalam keadaan kaya maupun miskin, dan dalam keadaan tertekan maupun lapang. Sebagaimana Rasulullah sabdakan, "Sungguh unik perkara orang mukmin itu! Semua perkaranya adalah baik. Jika mendapat kebaikan ia bersyukur, maka itu menjadi sebuah kebaikan baginya. Dan jika ditimpa musibah ia bersabar, maka itu juga menjadi sebuah kebaikan baginya. Dan ini hanya akan terjadi pada orang mukmin." 

Jangan Bersedih Karena Perlakuan Orang Lain, Tapi Lihatlah Perlakuan Mereka Terhadap Sang Khaliq

Menurut Imam Ahmad, dalam bukunya Az-Zuhd, Allah pernah berkata: "Sungguh aneh kamu wahai anak Adam. Aku ciptakan kamu, namun kamu
menyembah selain Aku, dan Aku beri kamu rezeki namun kamu bersyukur pada selain Aku. Aku berikan cinta-Ku melalui nikmat-nikmat itu, padahal Aku sama sekali tidak membutuhkanmu, namun kamu melakukan kebencian pada-Ku dengan melakukan kedurhakaan padahal kamu sangat membutuhkan-Ku. Kebaikan-Ku turun kepadamu, namun kejahatanmu naik pada-Ku."
Dikisahkan dalam catatan biografi Isa a.s. bahwa ia telah mengobati sebanyak tiga puluh orang sakit dan telah menyembuhkan banyak orang buta, namun mereka itu kemudian berbalik menjadi musuh-musuhnya.

Sang Perintih

Wahai sang perintih
kau tak perlukan ubat apa pun
Bagaimana kau boleh rasakan nikmatnya makan
jika yang kau makan adalah penyakit.
Apakah kau hanya melihat onak bertebaran
seraya membutakan diri
melihat di atasnya bertaburan mahkota
dan kau hanya melihat pada paras rupa yang buruk.
Kau tidak melihat bahawa ada wujud yang indah.

Monday, November 7, 2011

Doa Pagiأصبحنا و أصبح الملك لله و الحمد لله و لا إله إلا الله وحده لا شريك له ، له الملك و له الحمد وهو على كل شئ قدير

Siapa yang paling bijak???

Sapa paling bijak dalam dunia? Ahli Physics? Ahli Metaphysics? Ahli gereja? Ahli kubur?

Paling bijak antara kalian adalah paling banyak ingat mati.

Berkata Ibnu Umar r.a. : 

"Pada satu hari aku datang bertemu Rasulullah saw. Rasulullah saw berada di tengah para sahabat, lalu berdiri seorang sahabat dari golongan Ansar bertanya pada Rasulullah saw : Ya Nabiyallah. Siapakan manusia paling pintar dan siapa pula paling cerdas akalnya? Rasulullah saw menjawab : Yang paling cerdas dan paling pintar adalah orang paling banyak mengingati mati, dan yang paling banyak bekalan menghadapi mati. Merekalah manusia paling pintar dan paling cerdas kerana mereka mendapat kemuliaan di dunia dan kehormatan di akhirat."

Masha-Allah